Nieuws aan het IJsselmeer

Wat heeft het lang geduurd voordat er weer wat op papier kwam. Ik merk toch dat ik tijdens het vliegseizoen niet de moeite neem om wat over onze duiven te schrijven. Als ik zie zoals Theo Pander, GJ.Beute, Embrechts-Theunis, P. Timmer en Comb. Stouwe-Douma elke dag of meerdere keren per week kunnen schrijven. Nu is het ook zo dat bij mij alleen de kwekers zitten en de vliegers bij Andries. Wij hebben dagelijks contact maar om daar nu over te schrijven. Dat moet Andries zelf maar doen. Ik zal het houden bij het schrijven over de kweek en eventuele aankopen.

Er gaat veel veranderen in ons gezammelijk kweekhok. Ten eerste komt er een nieuw hok 3.70 groot verdeeld over 2  afdelingen met elk 12/14 kweekkoppels.  Dit jaar hebben de jongen uit de bestaande koppels bewezen (4x 1e prijs een aantal keer top 10 in het Rayon) met de jongen 1e Aangewezen verenging 3e Aangewezen Kring 2A Afd. 6. Vaders werd met de zelfde jongen een ronde eerder 2e Onaangewezen vereniging, 5e Onaangewezen en 10de Aangewezen Kring 2A Afdeling 6.

Begin September zijn Andries en ik weer naar Henk Marsman gereden om de bonnen te verzilveren die ik vorig jaar gekocht had. Uit weer de beste duiven van Henk zijn er jongen naar Enkhuizen gegaan. Ook komen er nog 3 oude duiven naar Enkhuizen. Een broer en zus van de 186 welke oa vader is van de 1e NPO Chateaudun Afd.11. En nog een half broer van de 1e NPO Chateaudun . Op ons kweekhok zitten 17 rechtsteekse Henk Marsman duiven en 12 van Jos Nijman dit aangevuld met 2 supervliegers van Andries de 182 1e Asse Zellik 2442d. en de 841 10e NPO Noord op Pnt.St. Max. verder nog enkele doffers en duivinnen uit de 98 lijn en Hermans via Jan Hoogland Midlum en de Pander doffer van Theo Pander deze gaat gekoppeld worden met de laatste zus van de 182.

Vanaf dit weekend gaan we dus beginnen met het bouwen van mijn nieuw kweekhok. Dan kan ik eindelijk eens zowel mijn doffers als duivinnen in mijn kweekhok houden tijdens de zomer/rui periode. Nu werd altijd 1 van de 2 verbannen naar een externe locatie. Straks gewoon alles op 1 locatie. En ik kan nu ook gemakkelijk omkoppellen. Ook handig als mensen graag uit andere duiven jongen willen bestellen.

Nieuws aan het IJsselmeer

Het is een tijdje rustig geweest… Druk met een nieuwe baan sport van de kinderen. Wel afgelopen 2 weken vaders geholpen met het inkorven.  Allen jammer dat wij nog niet aan de vluchten zijn begonnen. Het kriebelt toch wel. De jongen gaan goed we hebben er een 40 tal die nu gespeend zijn in het jongen duivenhok. In het weduwnaarshok komen ook nog een 30 tal jongen deze zijn nu ongeveer 2 weken oud en kunnen nog gemakkelijk mee. We hebben flink veel jongen met Marsman en Nijman bloed. Ook zullen we de 8 jaarling doffers met de jongen gaan opleren zodat we die met de jongen kunnen meegeven en zodat we een mooie groep hebben voor volgend jaar.

Afgelopen heeft mijn collega uit het Westland 4 jongen bij ons gehaald 2 mooie bonte en 2 blauwbanders hij was super blij en wij ook. Hopelijk gaan deze jongen het goed doen bij Gerard.

Nieuws aan het IJsselmeer

Dochter 182Afgelopen zondag samen met Andries naar de beurs in Houten geweest. Was voor ons beide de laatste keer weinig nieuws onder de zon… Alles wat je denkt nodig te hebben kan je het hele jaar door kopen op internet. Je hoeft niet te wachten tot een beurs wat veel oudere liefhebbers nog steeds denken. Onze afdeling had het idee om invliegduiven in een speciaal concours te laten vliegen dit gaat gelukkig niet door het kost een vereniging weer veel extra werk. Gewoon alles over de antenne. Ook jammer is dat de afdelingssite nog steeds niet geupdate is het laatste bericht is van 4 oktober. Verder is de oude OCC weer in ere hersteld met de nieuwe indeling van de rayons. We gaan het zien of we hier een prijsje kunnen pakken of dat alles nu nog meer voor de voorhand is.

Afgelopen weekend hebben Andries en ik besloten om niet met de oude duiven te gaan vliegen. Te veel jaarlingen die niet zijn afgericht. Dus alleen jongen dit jaar en volgend jaar knallen met de jaarlingen. Wel gaan we dit jaar veeeeeeeeeeeeeel jongen kweken om mee te spelen. Het kunnen er zo een stuk of 80 worden. De kweek gaat goed ik zal nog wat foto’s plaatsen van jongen.Op de foto dochter van de 182 welke een 1/2442 speelde van Asse-Zellik zij is gekoppeld aan de zoon van de 1e NPO Chateaudun van Henk Marsman. De 182 is zo wie zo een mooi verhaal ik had hem als jong gekweekt voor het rayon spel. Niemand wilde deze duif kopen… dus kocht ik hem zelf en gaf hem aan Andries als jong won hij zijn geld alweer terug door een mooie prijs te vliegen in het Rayon. En het jaar daarop een paar mooie prijzen en met als klapper in 2015 een 1e van 2442d. Hij komt van vaders kant uit de Beverdam doffer (Broeckx/van Loon x Klak/van Dyck) x zuivere Frans Zwols.

Nieuws aan het IJsselmeer

Een kleine update van het duivenfront vanuit Enkhuizen. De kweek bij de kwekers is goed gegaan alleen bij 2 oude duivinnen 1 vuil eitje. De rest is/was bevrucht. Bij Andries een grote vechtpartij in het weduwnaarshok waardoor daar heel veel eieren zijn gesneuveld. Dat is natuurlijk altijd jammer deze zouden naar een andere liefhebber gaan dus dat kan geen doorgang vinden. Gelukkig hebben de we genoeg jongen van de kwekers en zoveel jongen willen we ook niet wel kwaliteit. Dit jaar bijna alleen maar jongen van Nijman/Marsman en oude lijn 98/van Loon. Tevens bij Andries 4 jongen van der Panzer (Theo Pander) er komt nog een jong van Rene Lasschuit voor het vlieghok en 1 voor het kweekhok. Mijn kweekhok gaat ook veranderd worden in het najaar. We gaan een groot hok maken boven op de schuur waar ik 20 koppels vastzitters/kwekers kan huizen. Zodat ik in 1x een flink aantal jongen voor vaders en de gebroeders kan kweken. Verder weinig nieuws hier we maken ons op voor de 1e vluchten van het jaar. Soms wil je wel eens wat schrijven over de afdeling of de vereniging maar dat doe ik maar niet. Ook hoorde ik wat mensen voor duiven betalen waar je eigenlijk niets aan hebt in deze hoek. Hopelijk gaan onze duiven het laten zien dit jaar met de jongen. Vanaf volgend jaar moeten ze er zeker staan en daar hebben we vertrouwen in.

Nieuws aan het IJsselmeer

Eieren:

De eieren van de kwekers zijn reeds overgelegd naar de weduwnaars waar we geen jongen van wilden. De volgende ronde eieren leggen we weer over en dan mogen de kwekers hun eieren eindelijk zelf uit broeden. We hebben dit nog nooit eerder zo gedaan, maar dan hebben we van de meeste koppels gelijk een flink aantal jongen. Deze verdelen we over vaders en de gebroeders tevens zijn er enkele voor de bonnen kopers.  Zelf de oudste duivinnen van 2005 en 2006 hebben prachtige bevruchten eieren  gelegd. De zomerjongen zijn nog elke dag los en maken er een mooi trainingsuurtje van ze blijven geweldig vliegen. Er zitten 3 doffers met Marsmanbloed in dit koppel en 5 duivinnen de overige zijn Nijmannen en kinderen van Broer Franske x Dirika.

Toch nog op de valreep 3 bonnen aangeschaft 1 van Johan Halman Zuidveen , 1 van Henk Marsman en nog 1 van Rene Lasschuit. Verder weinig nieuws qua van het duivenfront.

Nieuws aan het IJsselmeer

Koppelingen:

Het gaat goed met de koppels we zijn blij dat de nieuwe aanwinsten van Theo Pander en Henk Marsman ook gelijk zijn gekoppeld het is altijd afwachten hoe de duiven reageren op hun nieuwe hok sommige moeten zich aanpassen en daar hadden deze duiven geen last van. De doffer van Theo is gedoopt in Der Panzer hij is nu gekoppeld met een oudere duivin deze komt uit onze oude lijnen en is qua bouw en spieren een echte allrounder het was liefde op het eerste gezicht en allebei blauwband witpenners dus hopelijk kweken we dat er ook weer uit. De laatjes van Henk  4 duivinnen en 2 doffers zijn ook gekoppeld. De duivinnen staan tegen oude doffers en dat ging geweldig Nijman x Marsman en oude lijn vanloon/98 x Marsman. Bij de doffers staat de zoon van de 1e NPO Chateaudun tegen dochter 182 1e 2442d. een prachtig Koppel de andere doffer klz Suarez staat tegen Red Sonja (Veenstra/Koopman/kld 98) deze duivin laat zich moeilijk koppelen eigenlijk niet madam kiest zelf haar doffer uit en dit jaar weer een Marsman doffer vorig jaar ook al.

Verder komen de duiven mooi op eieren. Zelf de zomerjongen van vaders hebben zich zelf gekoppeld en dit gaat bovenverwachting en gelukkig geen broer x zus maar ze kiezen zelf een mooie partner uit het kan best zijn dat je je beste duif uit zo’n Koppel komt. Duiven laten zich soms niet sturen.

 

Nieuws aan het IJsselmeer

Vorige week de duiven gekoppeld bij Andries, vaders en mij zelf. De koppelingen gingen goed. Nu hopen dat we een mooi koppel jongen kunnen kweken. Het is leuk om overal te lezen hoe het gaat met de duiven gaat. Bij ons gelukkig ook goed zelf de laatjes van Henk Marsman zijn gekoppeld . De duivinnetjes met oude doffers en de jongen doffers met oude duivinnen. Een prachtig mooi gezicht.  Tevens hebben wij bij Henk nog een aantal jongen besteld. Dan zijn we echt wel klaar voor 2017 denk ik.

 

Nieuws aan het IJsselmeer

Ten eerste de beste wensen. Iedereen veel sportieve successen gewenst in maar wat belangrijker is veel gezondheid.

Zondag 1 januari was het dan eindelijk zover Andries en ik zijn nu echt de Gebroeders Blok. We hebben om 12.00 gelijk de ringen gehaald bij Danny en Tamara die met z’n tweeen zowat al het werk doen in de vereniging petje af. Het is wel jammer dat de site van de afdeling niet meer geupdate wordt.

Afgelopen maandag een mooie nieuwsjaarreceptie gehad op het werk. Ik had daar afgesproken met een collega duivenmelker die werkt en woont in het Westland. Daar heeft Enza Zaden een aantal kassen waar we tomaten en paprika’s telen. Gerard werkt daar samen met nog 4 collega’s en nu waren zij in Enkhuizen dus gelijk met elkaar afgesproken. Gerard heeft een 2 tal bonnen gekocht dus er verhuizen straks 4 jongen naar het Westland. Het was super gezellig en ook leuk om toch nog een collega te hebben die ook postduiven heeft.  Mannen bedankt voor de leuke middag. Ik ging om 17.45 naar huis en toen moesten Gerard en zijn collega’s nog naar het Westland rijden petje af…

Verder op de site van Jos Nijman kunnen lezen wat een geweldige stam met duiven hij en Peter hebben. Het super stamkoppel 54×94 en dan de Bonte Gilles, Cindy enz. Ook mag ik altijd graag de sites van Ad Schaerlaeckens, Theo Pander, Embrechts-Theunis, Comb. Mantel, Comb. Stouwe-Douna lezen. Hierop staat altijd nuttige en leerzame informatie. Zeker voor een liefhebber die graag vooruit wilt in de duivensport.

Zo heb ik laatst nog een bon gekocht van Rene Lasschuit uit Langweer een topliefhebber waar oa Theo Pander zeer goede duiven heeft gehaald.  Dus weer een stapje vooruit.  Ook is er weer een bon van Henk Marsman gekocht dus dat moet goed komen. Misschien dat er nog wat bij komt…

 

Nieuws aan het IJsselmeer

Het jaar zit er bijna op lekker nog een paar daagjes vrij. Gezellig oud en nieuw vieren met vrienden. Het is weer een druk jaar geweest qua werk,school, gezin en duiven.  Ook alvast de vakantie voor volgend jaar geboekt 2 weken Zuid-Bretagne heerlijk genieten van het Franse leven daar. Wij hebben de duiven nog niet gekoppeld dat gaan we waarschijnlijk de 2de week van januari doen. Dit komt dan ook mooi uit met de vakantie van vader en moeders. De duiven zien er goed uit gistermiddag ff bij Andries langs gegaan en daar de toekomstige weduwnaars en kwekers bekeken.

De kwaliteit zit er zeker in nu maar hopen dat de jaarlingen goed de vitesse vluchten door komen zodat we ze nog kunnen spelen op de laatste dagfondvluchten. INn 2017 zal de prioriteit liggen bij de jongen.  En hopelijk kunnen we met de oude ook af en toe voor een verrassing zorgen.  De late doffers van Henk Marsman zijn ook klaar voor de kweek ze zijn nu al aan het rommelen met oude duivinnen.  Dan hebben we veel  jongen met  Marsman kwaliteit in het hok.

Vanaf 1 januari is het eindelijk zo ver Gebr. Blok is dan een feit. Hopelijk kunnen we nog een paar jaar genieten van de duivensport. En zal de nieuwe indeling van de afdeling qua rayons doorgang vinden.

Iedereen een goed nieuw jaar en veel gezondheid en succes met de duiven in 2017

Nieuws aan het IJsselmeer

Eigenlijk is er geen nieuws te melden. Met de duiven gaat het goed. De kweekdoffers zijn klaar voor de kweek. Wanneer we gaan koppelen weet ik nog niet hangt af of mensen wat willen aanschaffen van de kwekers. Er zijn er genoeg die duiven willen uit de Marsman duiven.  Ik ben zelf rond de kerst een aantal dagen vrij dus waarschijnlijk zal het dan gaan gebeuren. Ik vind het zelf atlijd een prachtig gezicht. Een doffer die ligt te roepen in zijn schaal en de duivin er sleepend naar toe. Op papier zijn het mooie koppels geworden. De Marsmannen, Nijmannen en onze eigen oude lijn 98/van Loon. Bij de zomer jongen zitten vooral Marsmannen en Nijmannen deze zullen we ook zekers gaan koppelen en hier een aantal jongen uit kweken.

We willen niet te veel jongen bij vaders moeten er ook nog 24 duivinnen in het jongenhok bij geplaatst worden. Afdeling 6 begint volgend jaar weer vroeg met de jongen dus winter/vroeg kweken is er zeker bij.

Ik vind het altijd leuk om op verkoopsites te kijken naar duiven en vooral stambomen niet normaal meer wat er te koop is. Als je opnieuw wilt beginnen en je hebt een centje achter de hand dan is de keuze snel gemaakt. Verschillende tophokken biedene rond deze tijd van het jaar een ronde zomerjongen te koop aan er zit veel mooi spul tussen. Ook is  het leuk om naar sites te kijken  van hard spelende liefhebbers . Je steekt er altijd iets van op.

Alleen jammer dat er toch liefhebbers zijn die zich niet houden aan de ophokplicht. Bij mijn vader op de buurt gooit Dokkum ze gewoon de hele dag los die mensen snappen er werkelijk niets van. Hopelijk gaat het ook door dat je geen invliegers meer mag meegeven gewoon alles over de antenne iedereen meer kans.

Nog een paar maanden dan klaar met mijn opleiding HBO middle management nog 1 opdracht inleveren en dan mijn papiertje. Dan weer meer tijd voor de tuin en de duiven Andries en ik hebben veel zin in het duiven seizoen vooral met de jongen. De oude verwachten we niet veel van zijn bijna allemaal jaarlingen of 2 jarige die amper of nooit opgeleerd zijn dus rustig inspelen en in 2018 knallen.

Tot de volgende keer